h

Warga 69

Thursday, May 17, 2012

Bruce Lee Vs Silat


Bruce Lee merupakan lagenda dalam dunia seni beladiri. Kalau tak kerana jasa2 Bruce Lee, orang putih tak reti nak berkungfu. Boleh dikatakan, Bruce Lee adalah orang yang memperkenalkan kung fu di Hollywood.


Pada zaman kegemilangannya, Bruce Lee masih muda. Umur awal 30 tahun. Beliau belajar daripada semua orang dan sanggup mengajar kepada semua orang. Ini adalah revolusi pada masa itu kerana kesemua mahaguru kungfu hanya mengajar ilmu kungfu kepada orang Cina sahaja, tidak kepada bangsa asing terutama orang2 putih.

Bruce Lee ni mencipta sistem tempur bernama Jeet Kun Do, yang mana adalah falsafah beladiri yang bebas menggunakan apa sahaja teknik. Just take whatever useful & good to you. Kira macam kungfu rojak leer. janji boleh menang.Dalam keghairahan inilah, Bruce Lee mencabar mana2 sahaja mahaguru yang hebat2 pada masa itu untuk test power. Bruce Lee memang hebat. beg pasir boleh pecah sekali sepak sahaja.


Bruce Lee suka cabar orang lain yang hebat2.Antaranya ialah Mahaguru Silat gayong malaysia, Dato Meor Abd. Rahman. kebetulan, adalar suatu hari tu, Dato Mahaguru pi travel overseas. Flight yang dinaikinya stop untuk transit di Hong Kong. Kebetulan, ada orang report kat Bruce Lee. Apa lagi, Bruce Lee pun terus ke airport untuk bertemu Dato Mahaguru. Bruce Lee nak test power hebat mana silat melayu. Dia tak puas hati sebab dah ramai mat salleh tewas kat Dato Mahaguru.



Dipendekkan cerita, diorang pun lawanlah secara tertutup kat dalam bilik VIP. Bruce Lee telah melambung terkena pukulan Dato Mahaguru.

Beberapa bulan selepas itu, Bruce Lee mati akibat penyakit misteri.

ADAKAH BENAR CERITA INI????????

45 comments:

  1. Replies
    1. dia mati sebap kena silat batin la bodoh
      cerita ni benar.....

      Delete
  2. AKU POON BESA LA DENGAQ CERITA NIE...KAT PAPER NGAN DOKUMENTERI BRUCE LEE.....X TAU LA AKU BETUL KA X????

    ReplyDelete
  3. aku dengar cerita tu betul.ramai yg cakap betul. tapi tak tau la.

    ReplyDelete
  4. bruce lee mati mse shooting filem kne tembk
    spttnye die dtmbk gne peluru kapur tp ade org yg dngki tkr pluru kapur ke pluru btl..tu sb die mti..lpe tjk crte yg die blakon tuk kali takhir tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak dia yg mati ditembak sewaktu pengambaran

      Delete
    2. Brandon Lee..ceriter The Crow

      Delete
  5. Anonymous pembetulan...yang mati kena tembak tu anak brue lee..lew..lain kali tengok la fakta...

    ReplyDelete
  6. tp ade ramai orang cakap die mati sebab lawan ngan pesilat indonesia..
    dicky zulkarnain asenye..

    ReplyDelete
  7. Mimang tipu...bruce lee la manusia terkuat di dunia. Dia mati kerna dia adalah manusia yg baik hati....bukan macam kamu semua penganasss...

    ReplyDelete
  8. bruce lee mati sebab da sampai ajal..mcm mne care die mati,tu sume tak penting..
    mati tetap mati,hidup insyaAllah..

    ReplyDelete
  9. jum ushar blog aku sal bruce lee mati sbb silat...detail skit..tp btul or x wallahhualam....

    http://qhaisrose.blogspot.com/2011/01/bruce-lee-mati-kerana-silat-melayu.html?showComment=1294458135217#c4233548392268613628

    ReplyDelete
  10. x tau sbb pe tp yg pnting dia dh mati ..
    dgr cite sbb fight dgn dato meor..
    wallahualam ..

    ReplyDelete
  11. sebenarnya betul... carita yg dia kna tmbak tu.. adalah benar.. untuk mrahsiakn bahawa dia mati di tangan silat.. sebabnya dia xmahu jatuhkn maruah kunfu.. kalau hndak tahu lebih lanjut.. sila bertanya dngn guru2 silat gayong malaysia.. mereka tahu lebih lanjut,.. =)

    ReplyDelete
  12. Rasanya tak percayalah mati sebab lawan pesilat melayu.. sekejap lawan pesilat indonesia sekejap lawan pesilat malaysia.. mana satu yang betul pun saya tak tahu.. biasalah org melayu cepat mensensasikan cerita2 mcm ni ke nusantara.. setakat ni program Ultimate fighter tak jumpa lagi pesilat melayu yang masuk.. he he kalau tomoi banayaklah.. so di mana logiknya???

    ReplyDelete
  13. aku tau Dicky zulkarnain,
    aku dgr org2 tua cerita,
    kalo hal tembak tue, anak bruce lee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... matinye lawan pesilat betawi. dicky zulkarnain... dan bukan bertarung sama si datuk ganyong.

      Delete
  14. Saya percaya Bruce Lee terkena ilmu batin.
    Pukulan batin "kipas nandung" Dato' Meor berjaya menewaskan Bruce Lee.. Banyak lagi sebenarnya pukulan batin dlm silat. Contohnya Pancung maya, kipas nandung, tinju ragam dsbnya ttp jarang orang melayu yg mengetahuinya kecuali orang yg betul2 mahir / bertaraf mahaguru..

    ReplyDelete
  15. aq rase bt0l cerita2 tu....sbb cina mngunakan fizikal klaw melayu guna batin jd.....melambung la bruce lee tu

    ReplyDelete
  16. ia terkene batin.. tapi setahu aku dicky zulkarnain... pesilat handal dari indonesia. aku dengar cerita memang ade dokumentari pasal ni.. tapi ditarik balik dan di banned.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..betul..betul.. encik... bukan pesilat malaysia si datuk ganyong itu...

      Delete
  17. stakat gna batin baik xpayah,,yg gna batin tu confirm pki jin,kederat lwn kederat la bru adil,bohong belaka silat2 ni,nk tarik ahli je lbih..

    ReplyDelete
  18. Silat cuma gah dgn cerita2 konon2 hebat. Bila tournament, selalu kalah dgn muay thai ...

    ReplyDelete
  19. muay thai?? hahahahaha shit ja.... xcaya g tgk kat kl ni select silat fot malaysia end of this month,,,,,,,

    ReplyDelete
  20. sebelum buat komen2 yg boleh bangkitkan kemaraaan pesilat2 silat gayong yg memang ramai sgt2 brjuta2 ahliu dlm malaysia ni sila research dulu sapa Dato meor tu.......

    ReplyDelete
  21. Ilmu apa pun yang kita pelajari kalau ada sikap riak dan takabur x guna gak.Segala jenis ilmu pertahankan diri adalah sunnah tetapi bergantung atas niat masing2

    ReplyDelete
  22. Ilmu pertahankan diri apa sekalipun yg kita pelajari adalah sunnah tapi kalau de riak n takabur n untuk menunjuk2 x dpt pahala sunnah n x guna belajar

    ReplyDelete
  23. dah memang ajal nye apa la korg ni ... nama je islam dah ajal nak wat cm ne....hahahaha

    ReplyDelete
  24. betul bruce lee mati selepas berapa ketika berlawan dengan dato meor dari gayung malaysia.banyak edisi yang dicakap pembunuhnya.tqpi bg saya pengamal silat mkn dato meor salah seorang yg penyebab kematian bruce lee.sb bruce lee kan kita tahu banyak berlawan dengqn hadalan so dalaman badanya pasti dah banyak rosak.ini hannya berdasarka sudut logik.ibarat pokok yg besar sekali kapak tak mungkin tumbang wallahhualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... dasar malingsia... malaysia si maling... apa saja yg tidak kau curi dan kau maling dari Indonesia...??? dasar maling idiot...!!! otak kamu isi tai anjing dan babi sahaja... dasar negara maling yang tak bisa merdeka kalau tidak mengemis kepada inggris... hahaha...

      Delete
  25. dato meor tu btol la cerita dye korang xcaya suda la ...

    ReplyDelete
  26. apa yg diceritakan ni ade benarnyer sy telah mendengar cerita ni dari guru sy sendiri ...dalam perlawanan tu bruce minta agar mahaguru tidak menggunakan ilmu batin manakala brucee lee plak tidak menngunakan kakinyer yg pantas itu..tp brucee lee telah melanggar janji ..ini menyebabkan mahaguru tidak teragak2 untuk menggunakan ilmu batin yg telah menyebabkan brucee lee tewas di tangan mahaguru dan kerana ilmu batin itulah brucee lee telah menderita dan mati sebelum sempat dia menghabiskan filem terakhirnyer itu.....wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... dasar malingsia... malaysia si maling... apa saja yg tidak kau curi dan kau maling dari Indonesia...??? dasar maling idiot...!!! otak kamu isi tai anjing dan babi sahaja... dasar negara maling yang tak bisa merdeka kalau tidak mengemis kepada inggris... hahaha...

      Delete
  27. Allah SWT berkuasa makhluk xda kuasa, bruce lee xda kuasa, Dato Meor xda kuasa, kta suma makhluk yg hina lg lemah... bkn kta yg mematikan & mnghidupkan tp Allah SWT yg maha kuasa. Semua hnya asbab jd yakin kta hndaklah btul jgn yakin pd makhluk krna ia akan mnsasarkan iman kta. Kbesaran hnya pd Allah bkn pd Makhluk.. Jgn nnti kta mati dgn mmbesarkan mkhluk yg trnyata lmah. Segala pujian hnya bg Allah. Jgn trkesan dgn makhluk..

    ReplyDelete
  28. bagi pengamal persilatan Gayong Malaysia, masing2 dah tahu bahawa Dato' Meor Abdul Rahman iaitu mahaguru Persilatan gayong memang betul2 berlawan ngan Bruce Lee kt Hong Kong, kt airport dalam bilik VIP . Bruce Lee terkena pukulan kipas nandung yg mmg sangat2 berbisa . Kalo pesilat yg pegang tali pinggang basic pun bleh buat org senak, inikan pulak mahaguru. Jangan la korang asik nk downkan silat Melayu. Tu khazanah Melayu. Satu lagi, yg pasal muay thai tuh, Silat adalah untuk defense, Muay Thai plak untuk offense, kalo dalam gelanggang banyak rule yg berkelebihan bagi offense, x heran kalo silat kalah dalam petandingan. Tapi kalo benda tu untuk pertahanan diri, jgn terkejut kalo tulang pengamal muay thai bleh lari dari kedudukan asal. Ni bukan kutukan kpd muay thai, tp ni sebagai contoh. Buat research dlu baru cakap.

    ReplyDelete
  29. yup betul cerita ni sbb my friend adalah anak buah dato meor yg skang menetap di taman medan pj...memang ramai yg ckp bruce lee mati di tngn org lain sbb dato meor guna silat batin yg makan masa untuk menampakan efect kecederaan dlman....cerita ni pon di akui oleh kwn2 dato meor sndr yg menyaksikan pertembungan ini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... dasar malingsia... malaysia si maling... apa saja yg tidak kau curi dan kau maling dari Indonesia...??? dasar maling idiot...!!! otak kamu isi tai anjing dan babi sahaja... dasar negara maling yang tak bisa merdeka kalau tidak mengemis kepada inggris... hahaha...

      Delete
  30. lovely jubbly fantastic thanks so much

    My blog: accident claims

    ReplyDelete
  31. hahaha... dasar malingsia... malaysia si maling... apa saja yg tidak kau curi dan kau maling dari Indonesia...??? dasar maling idiot...!!! otak kamu isi tai anjing dan babi sahaja... dasar negara maling yang tak bisa merdeka kalau tidak mengemis kepada inggris... hahaha... cerita dibelokkan dari fakta...!!! mana ada itu si tuan guru si ganyong dato meteor itu...??? dasar maling bisanya memutarbalikkan fakta...!!! percumalah kamu mengaku-ngaku Islam...!!! tapi perbuatan dan tingkahlakumu sama kayak setan...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. stupid indon anony 2.38....yg ramai2 dtg kat malaysia scara HARAM tu watpe???cari rezki kat Malaysia...kat Indon Dok merempat....sape yg x merdeka...skurangnya2 Malaysia x g indon keje kontrak..minta sedekah,...x sadar diri punya org ...malaysia bg dtg pakei permit...minya smpati...x sedar diri punya org

      Delete
  32. kalau tak silap dulu datok meor sendiri pernah ditemu ramah dan cerita tersebut adalah benar tetapi bruce lee mati dalam seminggu hingga ke dua minggu selepas pertarungan dengan pengamal kuntau Indonesia iaitu dicky dzulkarnain..

    kekalahan pertama adalah dengan ahli wushu cina di china town LA kalau xsilap...
    Wallahu`alam....

    ReplyDelete